Beleidsvelden

6.1 Openbare orde en veiligheid

Wat hebben we gedaan?

Samen voor een veilig Horst aan de Maas
Samen met inwoners, organisaties, ondernemers en regiogemeenten zorgen we dat inwoners en ondernemers zich veilig voelen én veilig zijn in hun woon- en leefomgeving. Uitgangspunt was (en is) dat we vooral gingen (gaan) doén.

  • In 2023 is het Integraal Veiligheidsplan 2020-2023 geëvalueerd. De uitkomsten gebruikten we voor de voorbereiding van het Integraal Veiligheidsplan 2024-2027.
  • Het Damoclesbeleid is geactualiseerd en toegepast. In 2023 zijn drie panden gesloten, is er één waarschuwing uitgedeeld en zijn er in twee gevallen lasten onder dwangsom opgelegd. We hebben bibobinstrument vaker ingezet dan in 2022. Dat komt door de toename van aanvragen voor exploitatievergunningen huisvesting arbeidsmigranten en omgevingsvergunningen bouw. Het hogere aantal bibob-zaken bij exploitatievergunningen huisvesting arbeidsmigranten is grotendeels te verklaren door meer controles van toezicht en handhaving bij arbeidsmigrantenlocaties.
  • Op het gebied van kwetsbare groepen is de documentaire ‘Hoe deal jij met drugs’ gelanceerd. Er zijn succesvolle vertoningen geweest in het Gasthoes. Onder voorwaarden kunnen kernen, verenigingen en organisaties de documentaire ook vertonen.
  • Om de overlast van jeugdgroepen terug te dringen, was het centrum van Horst tijdelijk aangewezen als veiligheidsrisico gebied en zijn er meerder gebiedsverboden uitgedeeld. Door deze inzet, samen met onze ketenpartners, hebben we een beter beeld van en grip op de groep.
  • Team veiligheid voerde integrale controles uit op arbeidsmigrantenlocaties. De resultaten werden teruggekoppeld in de taskforce arbeidsmigranten.
  • In het najaar 2023 is de taskforce Doorstroomvoorziening statushouders Kasteel Ooijen opgericht. Team veiligheid is verantwoordelijk voor de inrichting, het beheer en de beveiliging op locatie. De inzet heeft grote impact op de reguliere taken en werkzaamheden.
  • Samen met de hulpdiensten stuurden we in 2023 meer op de naleving van het evenementenproces zoals vastgesteld in de Handreiking Evenementenveiligheid en Gezondheid Limburg. Dit betekent o.a. het tijdig en volledig indienen van aanvragen door evenementenorganisatoren, zodat alle betrokken partijen genoeg tijd en informatie hebben voor advisering en besluitvorming. Dit alles met het uiteindelijke doel zodat alle evenementen op een vooral leuke maar ook een veilige en verantwoorde manier kunnen plaatsvinden.
Deze pagina is gebouwd op 06/20/2024 16:16:50 met de export van 06/20/2024 16:09:01