Beleidsvelden

3.3 Milieu en duurzaamheid

Wat hebben we gedaan?

We steken energie in duurzaamheid
Horst aan de Maas zet zich in voor een gezonde en duurzame leefomgeving. In 2023 zijn onder andere deze werkzaamheden verzet en resultaten behaald:

  • In de Regionale energiestrategie Noord- en Midden-Limburg (RES NML) werkten we samen aan onder andere de voorbereiding voor het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) en het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW).
  • In het Kader Opwekking Duurzame Elektriciteit (KODE) zijn de onderzoeken naar twee energielandschappen in 2023 verder vormgegeven in de projecten A73-Maaslijn (windenergie) en GGA Gedeelde Peel (zonneweides). Voor de zonneweide in de Dorperpeel is een intentieovereenkomst met stakeholders getekend. In het gebied A73-Maaslijn is de eerste stap in de procedure van de Milieueffectrapportage voorbereid, de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Ook is de omgevingsdialoog opgestart. Op 7 november 2023 nam de gemeenteraad een motie aan om alle werkzaamheden rondom het proces A73-Maaslijn voor onbepaalde tijd stil te zetten. Ook werd om een evaluatie van KODE gevraagd. In 2023 zijn we hiermee gestart.
  • Het onderzoek naar de rol van glastuinbouw in de energietransitie is gestart.
  • In het kader van de Warmtevisie organiseerden we organiseerden een webinar over warmtepompen, om inwoners te informeren over o.a. de techniek en financiering. 248 huishoudens deden mee.
  • We organiseerden een inkoopactie voor woningisolatie. Woningeigenaren konden zich direct inschrijven voor een vrijblijvende offerte voor verschillende soorten woningisolatie. Dit project loopt nog; een deel van de aanvragen bevindt zich nog in offertestadium.
  • We pakten energiearmoede aan: 223 eigenaar-bewoners, met een inkomen tot 150% van de bijstandsnorm, kregen in 2023 gratis isolatiemaatregelen voor de vloer of het dak van hun huis. 30 anderen meldden zich in 2023 aan, zij wachten nog op afronding van de werkzaamheden of goedkeuring van hun aanvraag. En 39 huishoudens kregen een gratis energieprestatieadvies. We hebben 25 Warmmakers geworven, die zich als vrijwillige energiecoach gaan inzetten tegen energiearmoede. Samen bezochten ze 297 huishoudens, waarvan er 106 ook gratis energiebesparende maatregelen (zoals radiatorfolie, tochtstrips, radiatorventilatoren etc.) hebben ontvangen. En we openden in de ‘Huiskamer’ in de Kerkstraat in Horst, de thuisbasis voor de Warmmakers en inlooppunt voor inwoners.
  • De gemeenteraad stelde het Programma Energiebesparing vast, waarin we ons focussen op woningen, bedrijven, maatschappelijk vastgoed en gemeentelijke accommodaties.
  • We werkten met Enexis aan de aanpak van netcongestie op het laagspanningsnet.
  • We zetten binnen de gemeente stappen met programmatisch werken. Duurzaam Horst aan de Maas is één van de interne programma’s. Het programmaplan is klaar, daarin focussen we ons op klimaatneutrale energievoorziening, klimaatadaptieve kernen, en bio-circulaire openbare ruimte en gemeentelijk vastgoed.
Deze pagina is gebouwd op 06/20/2024 16:16:50 met de export van 06/20/2024 16:09:01